Pieter-Jan Pauwels is laatstejaarsstudent KMO-Management aan KdG Antwerpen.
Hij zou vanaf begin april acht weken stage doen bij start-up White Labels, dat online communicatie opdrachten uitvoert met studenten en jonge freelancers.  
Toen de maatregelen om het virus in te dijken werden opgelegd, was het even spannend, maar gelukkig kon de stage doorgaan.
Een stage op afstand, bij een bedrijf dat zelf nog aan het starten is,  heeft voor- en nadelen, lees hier hoe hij zijn eerste weken beleefde …

Geen professioneel materiaal vs. geen professionele outfit

Begin april was mijn eerste stagedag, normaal zou ik mijn mooiste kleren aantrekken om een goede indruk te maken, nu zat ik in mijn meest comfortabele outfit om 8:30 klaar in de vertrouwde omgeving van mijn slaapkamer.

Om 10u had ik de eerste vergadering met mijn stagementor Robbe, samen met Stan heeft hij het bedrijf pas opgericht. Een zeer spannend moment, maar al snel bleek de microfoon in mijn laptop van zeer slechte kwaliteit en zorgde dit voor veel ruis. Er zat dus niets anders op dan al meteen kosten te maken en een headset aan te kopen, net zoals de rest van België. Het resultaat? Overal waren die dingen uitverkocht. Maar de aanhouder wint! Een tweede scherm bleek ook nodig, gelukkig kon ik dat thuis nog ergens vinden.

Moeilijkere communicatie vs. meer verantwoordelijkheid

Ik kon dus beginnen aan mijn eerste opdracht, ook dit was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voor elke vraag die je hebt moet je een bericht sturen en wachten op antwoord. Dit is veel complexer in vergelijking met gewoon face-to-face even een vraag stellen.

Door de afstand, ben je automatisch minder goed op de hoogte van wat er zich allemaal afspeelt in het bedrijf. Je hoort bijvoorbeeld niemand bellen of praten en je kan dus niets opvangen. 

Het voordeel van een stage in een start-up, naast dat het mijn absolute passie is, is dat je enorm veel mag doen wat ook relevant is voor de voortgang van de onderneming.  

Robbe en Stan rekenen echt op de dingen die ik afwerk, ze gebruiken het echt. Dit geeft zeer veel voldoening en door die appreciatie voel ik mij echt part of the team.

What doesn’t kill you makes you stronger

Deze stage is ondanks de omstandigheden echt enorm leerrijk en ook gewoon leuk om te doen. Ik kan de hele dag bezig zijn met mijn passie voor ondernemen en het harde werk neem ik er met veel plezier bij. Op het hoogtepunt zat ik al lachend naar mijn 75 openstaande tabbladen te kijken. Na een dag hard werken voor mijn stage ga ik het liefst buiten in de tuin werken voor wat beweging en zuurstof. Dit is voor mij ook de ideale manier om mijn hoofd leeg te maken. 

Het coronavirus heeft dus een enorme impact op mijn stage waardoor ik sommige kansen mis, maar andere kansen kan nemen. Ik ben dan ook heel blij dat ik in deze tijden iets nuttigs kan doen voor een startend bedrijf. Aan jobstudenten of jonge freelancers die ook graag betekenisvolle ervaringen opdoen in de communicatiesector, kan ik alleen maar aanraden zich aan te melden via de website!